بررسی مک بوک پرو
اپل در سال 2020 تغییراتی مهم را در کامپیوترهای مک اعمال کرد که قدرتمندترین مدل آنها با عنوان مک بوک پرو 2020 همراه با پردازنده M1 آماده معرفی و عرضه به بازار جهانی شد.
مک بوک پرو 2020 با تراشه هوشمند و اختصاصی اپل سیلیکون توانسته قدرتی بینظیر را به شکلی بهینه و بدون مصرف زیاد انرژی و تولید حرارت آماده اجرای کارهای روزمره کاربران کند. این محصول در تستهای بنچ مارک، قدرت پردازشی و موارد دیگر در شرایطی بهینهتر نسبت به مدلهای مشابه خود که با تراشه اینتل تولیدشدهاند قرار دارند.
استفاده از تراشههای اپل سیلیکون بلندپروازانهترین حرکت اپل است که طی پروژهای چهار ساله آماده اجرایی شده است. این ایده اولین بار توسط استیو جابز مطرح شد تا اپل روزی بتواند تمام سخت افزارهای لازم برای یک محصول را به طور کاملاً خودکفا طراحی کند و حالا مک بوکهای مبتنی بر اپل سیلیکون اولین نمونه از این محصولات هستند. اما سؤال اصلی این است که آیا مک بوک پرو 2020 توان برآورده کردن انتظارات کاربران را دارد؟ در ادامه به این سؤال پاسخ خواهیم داد.
طراحی داخلی و ظاهری مشابه
اپل در تولید مک بوک پرو 2020 و حتی مک بوک ایر 2020 که با تراشه M1 آماده عرضهشدهاند، هیچ تغییری در روند طراحی داخلی یا ظاهری آنها اعمال نکرده است. ظاهر مک بوکهای مبتنی بر اپل سیلیکون، تفاوت قابل توجهی با نسلهای قبلی ندارد و حتی نمیتوان آنها را به صورت ظاهری از یکدیگر تمایز داد. بررسیهای اولیه وب سایت iFixit حاکی از آن است که طراحی داخلی این دستگاهها نیز تغییر زیادی نسبت به مدلهای مبتنی بر اینتل ندارد و دقیقاً همان بردهای مداری در این مک بوکهای جدید تعبیه شده است. تنها تفاوت بخش داخلی این دستگاهها به تراشه اپل سیلیکون با ابعاد متفاوت مربوط میشود که روی برد اصلی قرار گرفته است. تنها تفاوت طراحی داخلی مک بوک ایر 2020 با پردازندههای اپل سیلیکون و اینتل در تعبیه فن محدود میشود. به این صورت که مک بوکهای مبتنی بر تراشه اینتل مجهز به فن هستند، اما دستگاههای دارای تراشه اختصاصی اپل فاقد سیستم خنک کننده اکتیو هستند. اپل با وجود استفاده از پردازنده انحصاری خود، هیچ تغییر مهم دیگری را در مک بوکها اعمال نکرده و به نظر میرسد که هدف اپل صرفاً حذف پردازندههای اینتل و استفاده از تراشههای انحصاری بوده است.
پردازنده مرکزی و گرافیکی بهینهتر و عمر بیشتر باتری
اپل در طراحی سخت افزاری مک بوکهای مبتنی بر پردازنده M1 بهینه سازیهای ویژهای را اعمال کرده است. مک بوک پرو 13 معرفی شده در سال 2020 اولین دستگاهی است که جایگزین مدل قبلی و با تراشه اینتل آماده عرضه شده است. تراشه جدید اپل سیلیکون دارای یک CPU هشت هستهای قویتر و یک GPU با هشت هسته و یک شبکه عصبی 16 هستهای است که دارای یک سیستم خنککننده اکتیو بوده و 2.8 برابر سریعتر از نسل قبلی است. حتی به قول اپل از بهترین لپ تاپ ویندوز فروخته شده در همان کلاس، 3 برابر سریعتر است. تستهای بنچ مارک حاکی از آن است که مک بوکهای مبتنی بر معماری ARM قدرت بیشتری برای پردازشهای مرکزی و گرافیکی به صورت سریعتر دارند و میتوانند به صورت بهینه و کاربردی تمام نیازهای کاربران خود را برطرف کنند. اپل در جریان رویداد نوامبر 2020 و مشخصاً در جریان معرفی مک بوک پرو 2020 تأکید کرد که تعبیه تراشه M1 نه تنها باعث کاهش کارکرد این دستگاهها نشده، بلکه این محصولات به همان اندازه نسلهای قدیمی قدرتمند و «پرو» هستند.
یادگیری ماشینی در این کامپیوتر جدید 11 برابر سریعتر شده و اپل میگوید مک بوک پرو 13 اینچی سریعترین الترابوک جهان است. یادگیری ماشینی برای بهینه سازی روند همچنین این کامپیوتر میتواند به ترتیب با سرعت 2190 و 2675 مگابایت بر ثانیه دادهها را Write و Read کند. این در حالی است که سرعت انتقال داده برای مک بوکهای نسل پیشین در Write و Read به ترتیب برابر 1007 و 1319 مگابایت بر ثانیه بوده است.
این موضوع باعث میشود تا سرعت بارگذاری محتوا و نرم افزارهای مختلف در دستگاهها بهینهتر شود، با این حال اپل به صورت مشخص به این موضوع اشارهای نکرده بود. این مک بوک همچنین تا 17 ساعت وب گردی را با بار شارژ کامل و تا 20 ساعت پخش ویدیو به صورت استریم را در شرایط آزمایشگاهی اپل را ارائه میدهد چون عمر باتری آن دو برابر طول عمر باتری مک بوک پرو نسل قبلی است که بیشترین دوام باتری برای یک مک محسوب میشود. اپل اعلام کرده تراشه M1 از عملکرد قابل توجه، ویژگیهای قدرتمند و کارایی باور نکردنی برخوردار است.
نتیجه گیری
مک بوکهای مبتنی بر تراشه M1 اولین تلاش بلندپروازانه اپل برای تولید یک کامپیوتر با تراشههای اختصاصی است. این محصولات توانستهاند از تستهای مختلف سخت افزاری و اجرای نرم افزارهای مختلف به خوبی برآیند و لقب بهینهترین و پربازدهترین دستگاههای سال 2020 را از آن خود کنند. اپل تا به امروز توانسته از تستهای مختلف این پروژه سربلند بیرون بیاید و بهترین امکانات را در اختیار کاربران خود قرار دهد.